Pályaleírás

A Continental Citygolf Club egy 9 szakaszos, par 30-as citygolf pálya, amelyen 6 darab par 3-as és 3 darab par 4-es pályaszakasz található. A teljes távolság férfi elütőről 1445, női elütőről pedig 1323 méter. A pálya ideális lejátszási ideje 60-90 perc.

1. szakasz (PAR 3, HCP 11, férfi: 111 méter, női: 100 méter)

Tippek kezdők számára: Ideális választás lehet egy rövid vassal történő ütés a fairwayre, hiszen így el lehet kerülni a közvetlenül a green mellett található homokbunkert. A második ütésnél érdemes figyelni arra, hogy a green erőteljesen lejt balra, emiatt a pin pozíciótól függetlenül jobbra kell célozni!

Tippek haladók számára: Az ütő kiválasztása előtt ajánlott figyelembe venni az uralkodó széljárást, hiszen a rövid távolság miatt a 9-es vassal egy pitching wedge-dzsel történő kezdőütést a szél erőteljesen befolyásolja. Ideális körülmények között a cél a balra húzó green jobb első harmada.

2. szakasz (PAR 4, HCP 5, férfi: 255 méter, női: 233 méter)

Tippek kezdők számára: A közel 260 méteres szakasz elsőre ijesztően hosszúnak tűnhet, de nincs ok az aggodalomra, közepes vasakkal is 3-4 ütésből elérhető a green. Célszerű végig a fairway bal oldalán haladni, hiszen itt kevesebb az akadály, illetve eleve jobbra lejt a terület. A green első harmada erőteljesen jobbra húz, a közelítő ütéseknél ezt mindenképp figyelembe kell venni!

Tippek haladók számára: A driver használatát csak azoknak a játékosoknak ajánljuk, akik teljesen biztosak a technikájukban, hiszen egy hibás kezdőütés könnyedén labdavesztést eredményezhet. Célszerűbb egy fával vagy egy hibrid ütővel közvetlenül a green elé elhelyezni a labdát, ahonnan egy könnyű pitch ütéssel könnyedén megközelíthető a lyuk

3. szakasz (PAR 3, HCP 17, férfi: 99 méter, női: 83 méter)

Tippek kezdők és haladók számára: A rövid szakaszon egy wedge ütő használata elegendő a green eléréséhez, azonban a zászló közelsége könnyedén megtévesztő lehet, hiszen erőteljes lejtése miatt ez az egyik legnehezebb szakasz a pályán. A kezdő ütésnél ennek megfelelően érdemes a green jobb oldalát megcélozni.

4. szakasz (PAR 3, HCP 9, férfi: 130 méter, női: 115 méter)

Tippek kezdők számára: Bár a szakasz viszonylag könnyű, nem érdemes egyből a greenre célozni, hiszen könnyedén túlgurulhat rajta a labda. Kezdésnél inkább ajánlott tehát egy közepes vas használata, amelyekkel biztonságosan a green elé helyezhető a labda, ahonnan egyetlen chip ütéssel a zászló közelébe lehet kerülni.

Tippek haladók számára: A pálya legnyitottabb szakasza, a kezdő ütést ennek megfelelően erősen befolyásolhatja a széljárás. Ugyanakkor egyenletes a talaj, gyakorlatilag nincs is szintkülönbség, tehát a labda laposan is könnyedén megjátszható.

5. szakasz (PAR 3, HCP 7, férfi: 122 méter, női: 110 méter)

Tippek kezdők számára: A nagy szintkülönbség miatt célszerű egy rövid vagy közepes vassal kezdeni, főleg, mert a fairway nagyon jól vezeti a labdát, így a green akár egy ütéssel is elérhető.

Tippek haladók számára: Az ütőválasztás itt kimondottan fontos, a nagy szintkülönbség miatt könnyen tovább gurulhat a labda, mint más szakaszokon tenné. Épp ezért érdemes eggyel rövidebb ütőt választani annál, mint amelyik elsőre ideálisnak tűnne.

6. szakasz (PAR 4, HCP 3, férfi: 233 méter, női: 218 méter)

Tippek kezdők és haladók számára: A szakasz jelmondata: többet ésszel, mint erővel! Ez a legtechnikásabb része a pályának, ahol felesleges kockáztatni. A kezdő ütésnél a cél a fairway közepe, amihez ajánlott a legbiztosabb vas ütőt kiválasztani. A kezdők számára jó taktika lehet, ha két rövidebb vassal történő ütés után eljutnak a kanyarba, ahonnan egy könnyed wedge ütéssel a greenre kerülhet a labda. Itt viszont az előző szakaszhoz hasonlóan figyelni kell a szintkülönbségre, egy rövidebb ütő sok esetben jobb választás lehet, mint az, amelyik elsőre ideálisnak látszik.

7. szakasz (PAR 3, HCP 13, férfi: 109 méter, női: 101 méter)

Tippek kezdők számára: A szakasz látványa ugyan nagyon csábító, de itt sem érdemes kockáztatni, a rövid vassal történő kezdő ütéssel a green elé érdemes menni, ahonnan egy rövid chip ütéssel a zászló közelébe lehet kerülni.

Tippek haladók számára: Szélcsendes időben a kezdéshez bőven elegendő egy wedge ütő, szél esetén jobb egy rövid vas. Mindenképp figyelembe kell venni az elütőn található mérési pontot, hiszen ezen a szakaszon gyakran változik a tee markerek pozíciója, így lehet, hogy a kiírt távolságnál 10-15 méterrel is rövidebb a szakasz.

8. szakasz (PAR 3, HCP 15, férfi: 110 méter, női: 97 méter)

Tippek kezdők számára: A stratégia nagyon hasonló az előző szakaszon használthoz, de figyelembe kell venni, hogy a green nem csak magasabban, hanem keresztben is fekszik, tehát érdemes pitch ütéssel ráhelyezni a labdát.

Tippek haladók számára: A gyakran erőteljes szembeszél, illetve a magasabb green miatt ezen a szakaszon érdemes eggyel hosszabb ütőt választani annál, amelyik elsőre megfelelőnek tűnne.

9. szakasz (PAR 4, HCP 1, férfi: 282 méter, női: 266 méter)

Tippek kezdők számára: A lejtőn haladó betonút melletti dob kék karóval jelzett terület, így ha a kezdőütés irányt téveszt vagy rövidebb a vártnál, büntetés nélkül folytatható a játék. Ennek megfelelően egy közepes, de biztos vas ütővel is kockázat nélkül támadható a fairway. Az akadályok pozícióját érdemes fejben tartani, illetve lassabb, de biztosabb játékstílust választani.

Tippek haladók számára: Amennyiben az ütés 230 méter alatti, érdemes a tó közepét célozni a kezdő ütésnél, így a labda olyan pozícióba kerül, ahonnan a green egy rövid vassal vagy wedge ütővel biztonságosan megközelíthető. Az ennél nagyobbat ütő játékosoknak viszont ajánlott a jobb oldali fairway bunker felett átütniük a labdát ahhoz, hogy egyetlen egy pitch ütéssel a greenre kerülhessen a labda.